Da Matteo – motivering

Ett besök på något av de fyra da Matteo-kaféerna i Göteborg ger en gastronomisk helhetsupplevelse i God, Ren och Rättvis Slow Food-anda.  Mötet, hantverket och hållbarheten är grundstenarna för kaféerna som också innefattar kafferosteri och surdegsbageri.

Hållbarhetstanken är tydlig, inte minst i inredningen som är egendesignad och tillverkad i främst återvunna material. Tillsammans med det personliga välkomnandet skapar det en gemytligt avspänd atmosfär. Personalen är stolt över sitt hantverk och kan sina råvaror som till största delen är ekologiska, lokalt och hållbart producerade.
Hantverket spelar den självklara huvudrollen i den noggranna urvalsprocessen av bl a kaffebönor. De handlas så direkt som möjligt i en ”relationshandel”, där kärnan är kommunikation och goda relationer i alla led. Kaffeodlarna, främst små, finns bl. a i Etiopien, Kenya, El Salvador och Nicaragua.
I da Matteos rosteri sker rostningen milt och varsamt med hänsyn till både miljön och till varje bönsorts bästa smak.
Ekologiskt och närproducerat är också ledorden för inköpen av mjöl, mjölk, grönsaker mm. Mejeriet är Hjordnära men ska bli halländska Wapnö. Mjölet kommer från Wästgötarna och halländska Limabacka, båda Kravcertifierade och med ett sortiment av kulturspannmål.
Just nu arbetar da Matteo med ytterligare förbättringar av verksamheten. Med hjälp av Miljöbron går man igenom alla delar för att kunna certifiera ur ett hållbart miljöperspektiv.
Slow Food Göteborg är glada att få hälsa da Matteo välkommen in i vårt eko-gastronomiska nätverk.
Göteborg mars 2016

Kristina Sjöholm  och  Birgit Nilsson Bergström