Smakernas Ark

The Ark of Taste skapades 1996 för att samla smaker som riskerar att försvinna och som är värda att bevara och skyddas för framtiden. I Smakernas Ark samlas, beskrivs och katalogiseras glömda och vissa akut utrotningshotade smaker, arter, djurslag, hantverk och andra matminnen. Aktivt arbetar vi bl.a. med smaka-på-maten-utbildningar som Taste-workshops.

Slow Food West har, efter en tids arbete, lyckats få in den Bohuslänska äggosten i Smakernas Ark. Stärkta av den lyckade satsningen planerar vi att arbeta för nästa råvara till Smakernas Ark nämligen lutfisken.
I den svenska Smakernas Ark finns idag:

  • Upplandskubb från Uppland
  • Ölands Lantvete och borstvete från Gotland
  • Linderödsgrisen från Skåne
  • Bruna bönor från Öland
  • Souvas reninnanlår från Sápmi
  • Källarlagrad getost från Jämtland/Härjedalen
  • Kullings Kalvdans från Västergötland.
  • Flodkräfta
  • Nordiskt bi
  • Äggost från Bohuslän

Salone del Gusto i Turin är vår internationella matmässa där hantverksmässiga småproducenter från hela världen ställer ut. Mässan besöks av mellan 150-200.000 människor och här kan man smaka och köpa kvalitetsprodukter av utsökt kvalitet. Mässan hålls i oktober vartannat år samtidigt som Terra Madre-nätverket möts.