”La Bamba” – motivering

Motivering till premiering av Restaurang ”La Bamba”, Guldhedsskolan

Skolrestaurang ”La Bamba”, är en god representant för verksamheter som verkar i Slow Foods anda, med de tre ledorden Gott, Rent och Rättvist för ögonen.

Restaurangens verksamhetsidé ”att servera en god, näringsriktig måltid i en trevlig miljö” där maten också ska vara klimatsmart och hållbar rimmar väl med Slow Foods intentioner.

Skolrestaurangens målmedvetna arbete har burit frukt. 2009 blev de en av 12 skolrestauranger i kategorin ”Trestjärnig skolrestaurang” och 2011 hamnade de på delad andraplats i kategorin ”Bästa Miljöarbete”(Arlas Guldko).

Nedan följer några exempel som motiverar premieringen

• Genomtänka menyval, med en hög matkvalitet för ögonen – det finns dagligen två huvudrätter, ett vegetariskt alternativ och en soppa att välja mellan.

Varje onsdag serveras en vegetarisk buffé.

Matgästerna kan botanisera bland grönsaker och rotfrukter från ett dignande salladsbord som varierar efter säsong.

• Restaurangen har höga ekologiska ambitioner och idag är andelen ekologiska livsmedel 45%.

• Omtanke om både miljö och gäst visar sig också i arbetet med att få bukt med matsvinnet. En ”pannkakslinje” har införts, varje dag vägs tallrikssvinnet och understiger svinnet en viss nivå serveras det pannkakor. Ett önskemål från eleverna själva.

• Måltidsmiljön är trivsam med blommor på borden. Miljön präglas också av pedagogiska inslag som ex bordsryttare på borden med diverse ”matnyttig” information. Lärare som äter med eleverna och tillgänglig restaurangpersonal medverkar också till att skapa en trevlig måltidsmiljö.

• Ett exempel som också visar på matglädje och omtanke om matgästen är den årliga avslutningsmiddagen för årskurs 9. Då serveras en trerättersmiddag vid vackert dukade bord.

Sammanfattningsvis kan sägas att Skolrestaurang ”La Bamba” på ett medvetet och lustfyllt sätt lyckats lyfta in Slow Foods filosofi i sin skolrestaurangmiljö.

Göteborg 4 mars 2013

Kristina Sjöholm och Olga Melekova Svensson