Premierade verksamheter

2017 – Tubberödshus och Lottas Bak & Form, båda på Tjörn

Tubberödshus är ett äldreboende som ligger på Tjörn. Deras verksamhetsidé och målsättning är ”Så länge man är i livet ska man leva”.

Tubberödshus visar upp många exempel på hur väl de lever upp till detta motto. All mat lagas från grunden och det bakas bullar och kakor, bullar som smakar bra såväl till förmiddagskaffet som till eftermiddagskaffet. Dofter sprids i huset som både skapar minnen och hungerkänslor.

Läs hela motiveringen …

Lottas Bak & Form, Surdegsbageriet i Bleket på Tjörn

”Det gäller att smaka och känna. Man måste ha händerna i degen.” Ord från Lotta Kristensson, som sedan 2009 framgångsrikt driver surdegsbageriet Lottas Bak & Form, ett litet mathantverksföretag på Tjörn. Här bakas brödet i öppen miljö och man kan njuta av det direkt till en kopp kaffe i den lilla cafédelen, där man får ”bre sin egen macka”. Är man hungrig kan man även inmundiga en vegetarisk surdegspizza eller fruktpaj med grönsaker och frukter från Mölnebo Odlingar på Tjörn.

Lotta bakar riktigt långjäst surdegsbröd med bra mjöl från lokala kvarnar vilket innebär att enbart baka på gamla kultursorter. Allt är bakat från grunden utan tillsatser, halvfabrikat eller mjölmixer. Degarna ska jäsa minst 12 timmar, helst längre, för att man ska få ett smakrikt och hållbart bröd. I bröden finns inte socker, sirap eller fett, inte mjölkpulver och absolut inga margariner. Våra ledord Gott, Rent och Rättvist känns som en naturlig del i bageriet.

Läs hela motiveringen …

2016 – Da Matteo-caféer Göteborg

Ett besök på något av de fyra da Matteo-kaféerna i Göteborg ger en gastronomisk helhetsupplevelse i God, Ren och Rättvis Slowfood-anda.
Mötet, hantverket och hållbarheten är grundstenarna för kaféerna som också innefattar kafferosteri och surdegsbageri.

Läs hela motiveringen…

Da Matteo

2016 – Wästgötarna – ek förening, ekologiska spannmålsprodukter

De åtta medlemmarna i den ekonomiska föreningen odlar, förädlar och levererar ekologiska spannmålsprodukter.

Det är historiska kultursädesslag som exempelvis dinkel, lantvete, emmer, svedjeråg och nakenkorn. Gårdarna är belägna runt om i Västra Götaland.

Läs hela motiveringen…

Wästgötarna

 

2015 – Gunnebo Kaffehus & Krog

Gunnebo Kaffehus och Krog är en del av Gunnebo Slott och Trädgårdars verksamhet. Gunnebo Slott och Trädgårdar har anor från 1700-talet och Gunnebo Kaffehus och Krog har under många år målmedvetet arbetat med att kombinera anläggningens historia med nutiden, värna och vårda och samtidigt utveckla.

Läs hela motiveringen…

Gunnebo Kaffehus och Krog

 

2014 – Kooperativ handel FRAM

Sedan 1984 har den ekonomiska föreningen Kooperativ Handel FRAM lockat konsumenter till sin butik. FRAM kan sägas vara en pionjär som tidigt kunde erbjuda sina kunder ekologiska och ”solidariska” produkter. Många vindar har blåst men FRAM har hela tiden hållit fast vid sin ideologi. Det idoga arbetet har burit frukt och 2013 öppnade FRAM ytterligare en butik.

Läs hela motiveringen…

Kooperativ handel FRAM

2013 – Skolrestaurangen ”La Bamba”, Guldhedsskolan

Skolrestaurang ”La Bamba”, är en god representant för verksamheter som verkar i Slow Foods anda, med de tre ledorden Gott, Rent och Rättvist för ögonen. Restaurangens verksamhetsidé ”att servera en god, näringsriktig måltid i en trevlig miljö” där maten också ska vara klimatsmart och hållbar rimmar väl med Slow Foods intentioner.

Läs hela motiveringen…

 

2013 – Restaurang ”Hos Pelle”
Att få uppmärksamhet från Slow Food-rörelsen var bara en fråga om tid. Vi är mycket glada och stolta att vi har Pelle Danielsson och hans medarbetare i vårt område då deras insatser överensstämmer klockrent med Slow Foods värden Gott, Rent och Rättvist.

Läs hela motiveringen…

Hos Pelle

2011 – Butiken Gudagott

Butiken i Majorna tillför oss produkter av högsta kvalitet. Det Goda, det Rena och det Rättvisa ligger dem varmt om hjärtat och endast det bästa i vårt närområde och region är gott nog.

Deras engagemang att sprida Slow Foods budskap till sina kunder ger en ytterligare dimension i det stora matintresse som genomsyrar verksamheten.

Gudagott

2011 – Skolrestaurang Skolsmak, Nordhemsskolan

Skolrestaurang Skolsmak är ett gott exempel på en verksamhet som verkar i Slow Foods anda, med ledorden Gott, Rent och Rättvist för ögonen.

Som exempel kan nämnas:

  • Arbetet med att öka andelen miljömåltider, vilket bland annat innebär att måltiden ska vara ekologisk, säsongsanpassad och bestå av en stor andel vegetabilier och baljväxter och ta hänsyn till etiska aspekter.
  • Matglädje.
  • Svensk husmanskost, en viktig del i målsättningen att bevara och utveckla vårt matkulturarv.
  • Trivsam måltidsmiljö.

Sammanfattningsvis kan sägas att Skolrestaurang Skolsmak på ett pedagogiskt sätt lyckats lyfta in Slow Foods filosofi i sin skolrestaurangmiljö.

2010 – Cum Pane och Alvar & Ivar

Med följande motivering mottog Christiane och Robin Edberg från Cum Pane och Fanny Ivarsson från alvar och ivar diplom för sina respektive verksamheter inom Slow Food Göteborgs convivium för 2010.

”Båda verksamheterna lever upp till Slow Foods kriterier Gott, Rent och Rättvist i hög grad. Brödet bakat hos cum pane och alvar och ivar har lyfts fram till en stor njutning vid måltiden och ger oss också flera dimensioner extra genom det miljötänk som finns med hela vägen. Det är en stor ära som vi överlämnar ett diplom från Slow Food i Göteborg.”

Alvar & Ivar surdegsbageri

Cum Pane ekologisk bakverkstad

2010 – Mats Nordström, Wasa Allé, är fortsatt premierad 2010

2009 – Mats Nordström, Wasa Allé

Vi gratulerar Mats Nordström på Wasa Allé som den 5 mars 2009 mottog Slow Food Göteborgs allra första premiering med följande motivering:

”Hans motto är Modern Medveten Mat vilket för honom betyder en hög grad av nytänkande och målmedvetenhet. Han arbetar med ekologiska produkter både när det gäller mat och dryck, i stor omfattning. Närproducerade varor ligger honom varmt om hjärtat liksom svenska produkter från små producenter. Hans miljötänk är utöver det vanliga. Allt detta ligger helt i linje med vad Slow Foods devis Gott, Rent och Rättvist står för. Därför är det en stor ära för oss att premiera Mats med ett diplom. Det är det första diplomet vi delar ut i Göteborg”

(Mats Nordström har avslutat verksamheten på Wasa Allé och ägnar sig numera åt annan restaurangverksamhet.)