Pensionat Styrsö, Skäret

Pensionat Styrsö, Skäret

I en av världens vackraste skärgårdar, den svenska västkusten, finns ett genuint pensionat Styrsö Skäret, som erbjuder det bästa som växer och lever på västkusten, både på land och till havs.
Här arbetar man efter Slow Foods ledord – Gott, Rent och Rättvist – och det är Ylva Sjöberg och Ola Tulldahl som både äger och driver detta smultronställe.
Pensionatet har 13 rum. Alla är individuellt inredda och många har utsikt över det karaktäristiska kustlandskapet med grå granitklippor och även över sundet till Donsö. Matsalen, som är inredd i klassisk romantisk stil från tidigt 1900-tal, kan servera 80 gäster. Här dukar man med stärkta linnedukar, silverbestick, handstöpta ljus och under säsong, blommor från trädgården i vaserna. Pensionatet erbjuder även rum för mindre grupper. Många väljer att ha konferens på Pensionat Skäret, som man når genom att ta en färja från Saltholmen till Skäret, Styrsö. En uppfriskande resa på 15 min. Man når Pensionatet efter en ca 10 min lång promenad från färjeläget.
Målsättningen är att skapa en helhetsupplevelse, där gästerna ska känna sig som GÄSTER! Ylva och Ola erbjuder en trevlig och behaglig service, ekologisk och närproducerad mat och dryck i mysig omgivning. Många delar av maten odlar man själva i trädgården runt pensionatet. Dagens färska fångst och salta, härliga skaldjur har självfallet en ledande roll på menyn, men även lamm och vilt finns att tillgå i närområdet. Man bakar eget bröd – bla underbart goda småkakor som man kan njuta av till kaffet.
Vinet kommer från ekologiskt och biodynamiskt arbetande vingårdar. Alla vingårdar är små och drivs inom familjen. Öl köpes från bryggerier i Göteborgs närhet.

Restaurangen är KRAV märkt och man stöder även organisationer som hjälper personer på olika sätt.
Man väljer också att köpa etiska produkter när detta är viktigt för den som producerar råvaran.

Som avslutning vill vi citera några rader från hemsidan:
” Omgivna av en unik skärgårdsmiljö på en bilfri ö, gör sig naturens sårbarhet tydligt påmind. Vi tror på en ödmjuk inställning till jordens resurser. Kvalitet och långsiktighet är ledord för hur vi varsamt hanterar varje råvara i köket.”
Slow Food West – Göteborg
Anne Ljungdahl
Ordförande