Lammet och Bonden

Lammet och Bonden

Slow Food West – Göteborg besökte Lammet och Bonden en septemberdag med strilande regn. När vi klev ur bilarna blev vi välkomnade av glada grisar som kom skuttande och glatt grymtande emot oss. Sen kom Gustav och tog väl hand om oss och guidade oss runt på gården. Han berättade följande för oss:
Lammet & Bonden startades 2011 med två syften; producera kött av hög kvalité för en lokal marknad och för att jobba aktivt med naturvård. Två affärsidéer som ryms väl inom ett och samma företag och som kompletterar varandra. Nötköttsproduktionen är betesbaserad på sommaren och nötkreaturen får bara gräs att äta på vintern. Detta ger friska djur och smakrikt kött och djuren hjälper till att vårda den biologiska mångfalden i betesmarker/naturreservat. Även lammproduktionen bedrivs med fokus på naturvård och tackor och lamm som äter gräs. Grisarna går ute och betar och bökar både för att de mår bäst så men också för att utegrisar får ett godare kött!
Ålder, ras, kön, foder och hängning av slaktkropp är fem viktiga parametrar att jobba med vid köttproduktionen. När det gäller nöt jobbar vi med Angus och Hereford. Avelsbaggarna är texel och Avelsgalten är duroc.
Vi söker en variation av försäljning där den egna gårdsbutiken är navet och där andra butiker och restauranger är viktiga kunder.
Vår butik är unik i göteborgsregionen på flera sätt. Vi har den enda butiken som både säljer lamm, nöt och gris och där vi samtidigt endast säljer kött från egen gård. Har vi inga grisar att slakta under en period så säljer vi inget griskött! Vi köper inte in olika produkter för att sälja vidare. För oss och för våra kunder är spårbarheten viktig. Lammet & Bonden ÄR spårbarhet och sammanhang. Vi vill och vi kan berätta en historia runt maten och dess tillkomst på ett sätt som få andra kan och det är vi glada och stolta för!
Vi säljer alla bitarna på de djur vi slaktar, vilket gör att våra kunder måste förstå att inte alla kan äta oxfilé , att äta alla bitarna på ett djur är resurseffektivt och klimatsmart! Det finns en restaurang i Floda, som lagar mat av alla delar de får från gården och det allra bästa är att de lagar mat till Förskolan, så barnen får äta kött från djur de har sett betat på ängarna i Floda.
Sedan vi började har vi varje år tagit ett steg i taget mot en omställning till eko. Majoriteten av den areal vi har är ekologisk i dagsläget, även om inte all mark är certifierad. Under 2019 skall all mark certifieras ekologisk. Möjligheten till att göra de sista stegen i ekoomställningen är det stall för nötkreatur, som vi byggde 2017. Stallet gör, att vi får en gödselhantering som passar bra i ett ekologiskt odlingssystem.
I butiken säljer vi kött, korvar och skinn från gården. Dessutom har vi rapsolja, ägg, ost, marmelad, potatis, grönsaker, bröd mm från andra producenter i vår byggd. Dessa produkter är med och lyfter vår butik och det känns också kul och tillfredsställande, att vi som producerar kan hjälpa varandra.
Vi hoppas att människor som kommer till vår butik och till våra hagar skall få en upplevelse av naturen, en insikt om att konsumtion av kött inte är svart eller vitt och att vårt intresse för mat, djur och miljö skall smitta
⦁ Gustav driver gården tillsammans med sin bror Karl.
⦁ Vi önskar dem all lycka med fortsatt ekologisk drift av gården.

Slow Food West – Göteborg

Anne Ljungdahl
Ordförande