3 Ost- och vinkvällar

Italiensk ost hör till den absolut bästa i världen. Här har man producerat otroligt goda och helt unika ostar sedan etruskernas och kelternas dagar. De många regionernas olikheter återspeglas i en otrolig variationsrikedom av ost som för de flesta svenskar är helt okänd. Det finns över 300 olika ostar av alla tänkbara typer, tekniker och smaker. Här finns en stark och levande tradition av handgjord, småskaligt producerad ost där ystarens stolthet, skicklighet och passion skiner igenom varje ost de gör.

Under tre kvällar kommer vi att göra en resa från söder till norr. Varje kväll har ett särskilt tema och ostarna vi äter och vinet vi dricker återspeglar dessa. Stämningen kommer vara lättsam med fokus på umgänget kring mat och dryck och deltagarnas egna reflektioner och frågor. Priset inkluderar också minst två olika passande glas italienskt vin.

PlatsItalienska föreningen (Casa degli Italiani) Göteborg, Gamlestadsvägen 1. Göteborg

Anmälan

Anmälan är öppen för alla och görs direkt till Anders på Levande ost. Man kan anmäla sig till en eller flera av kvällarna. Senaste anmälningsdatum är en vecka innan kurskvällen. Anmälan är bindande.

Mejl: anders@levandeost.com

Telefon: 076-3202785

______________________________________________________________________

Teman och datum

Kväll ett: Södra Italien – Onsdag 28 februari, 18:15-19:30

Ikväll pratar vi om vilken roll mjölken spelar för osten. Hur skiljer sig exempelvis buffelmjölk från komjölk och varför anses buffelmozzarella vara bättre? Hur påverkar årstiderna, djuruppfödning och vad de äter mjölkens kvalitet? Vi får smaka på ett generöst urval producerade ostar från hela de södra regionerna. Bland annat äkta buffelmozzarella av högsta världsklass!

495:- inklusive ost, tillbehör och vin

Kväll två: Centrala Italien Onsdag 14 mars, 18:15-19:30

Vi tittar närmare på hur den italienska rikedomen av olika typer av ostar hänger ihop med historia, geografi och faktiskt också politik. Det blir en stor pecorinoprovning med flera olika typer och lagringstider. Det finns otroligt mycket att upptäcka bortom stormarknadens industritillverkade pecorino!

495:- inklusive ost, tillbehör och vin

Kväll tre: Norra Italien Onsdag 28 mars, 18:15-19:30

Vi pratar om hur man kan tänka när man ska kombinera ost med vin eller andra drycker. Är rött vin verkligen alltid det bästa alternativet? Vad är egentligen skillnaden mellan smak och arom och vilken roll spelar det för hur vi upplever och tänker kring mat? Det blir en generös ost och vinprovning med norra Italiens stora varierade utbud av alltifrån färska vitmögelostar till långlagrade bergsostar.

545:- inklusive ost, tillbehör och vin