Lite av varje från vår ordförande

2017-06-10 – Sommarhälsningar

En del somrar tar längre tid på sig innan de kommer i gång ordentligt. Sommaren 2017 verkar vara en sån. Som tur är finns det ju primörer att tillgå och den förnämsta av alla är nog svensk ”färskpotatis”, nykokt med dill och smör. Man frågade en gång Werner Vögeli vilken maträtt, som var hans favoriträtt. Svaret blev ”dopp i kopp”, nykokt färskpotatis som doppas i en kopp med smör, som smälts i lite potatisvatten. Voila! Svårare är det inte. Prova och njut.

Det händer mycket med vår föda globalt både på gott och ont. Svält på grund av torka och svält på grund av översvämningar. Hur ska man kunna hjälpa till? Vi får väl se till att skydda det vi har runt omkring oss i första hand och sedan sprida kunskap och hjälp, där det behövs som bäst. Slowfoods kongress i år kommer att vara i Kina. Kina har ju, efter massor av år av massivt miljöförstörande börjat inse att man måste finna andra lösningar. Det är inte lätt att vända en Atlantångare, men sakta men säkert kommer även den på rätt väg.

På tal om på väg så kommer ett par förslag till sommarutflykter. Ute på Lyr, en ö i anslutning till Orust, finns en fantastisk restaurang, Brovingen, som dessutom har fiskaffär. Nås både med bil, via färja eller med båt. Åker ni bil och har valt fredag eller lördag så har Tavlebord, en liten saluhall på Orust, öppet. Längtar ni efter ett klassiskt cafè, så är Nordpolen i Vara ert ställe. Då kan ni ju passa på att besöka Sivans ost också.

Enklast är dock att ta en tur till Tjörn. Äta en underbar pizza hos Lotta i Bleket och samtidigt njuta av havet. Oslagbart!

I höst kommer vi att fresta med en tur till Lammet och Bonden i Gråbo den 5 sep, föredrag om och provsmakning av tryffel från Italien i början av november. Fermentering av grönsaker får flyttas till början av 2018 på grund av brist på bra lokal. Vi ska också bestämma tid för Mattssons intressanta berättelser och bilder från Italien och Jokkmokk. Pelle har lovat att fixa lutfisk om vi vill. Vi har mycket att se fram emot.

Glöm inte ostmässa i Bra 15 – 18 sep ! Gertrud Mark och undertecknad kommer att vara där.

Som alltid är vi öppna för glada upptåg och intressanta idéer till vårt kommande program.

MEN……nu är det sommar och då ska vi njuta av ”barfotadagar”, ängsblommor, härliga grönsaker och bär och varför inte – ”dopp i kopp” !

Glad sommar alla!

Anne

 

2017-04-05 – Våren är på väg och Slow Food Göteborg har haft sedvanligt  Årsmöte i mars och vid detta möte valdes en delvis ny styrelse, som nu har konstituerat sig enligt följande:

Ordförande: Anne Ljungdahl, 0702-660547, anne@ljungdahl.nu

Vice ordförande: Kristina Sjöholm, 0708-395633, kristina.sjoholm@bredband.net

Kassör: Lotta Kristensson, 0702-194733, lottakristensson@icloud.com

Sekreterare: Gertrud Mark, 0706-584473, gm@smak-kansla.se

Ledamot: Birgit Nilsson Bergström, 0708-249114, birgits.matprat@comhem.se

Ledamot: Matts Johansson, 0765-776658, matts@damatteo.se

Styrelsen, som till hälften består av nya medarbetare, är full av idéer om framtida utveckling av Slow Food Göteborg. Men vi tar tacksamt emot idéer från er alla och vi tittar självklart på de förslag på aktiviteter som kommit fram under fjolåret. Vi kommer inom kort att redovisa den enkätunder-sökning som genomfördes under 2016 ang aktiviteter, när och hur ni vill delta etc, på hemsidan. Det var 25 medlemmar som svarade på enkäten. Tack för ert engagemang.

Det fattades också en aktivitet i vår Verksamhetsberättelse 2016 – vi ber om ursäkt för detta – men nu kan ni läsa tillägget om Lutfiskmiddagen i Verksamhetsberättelse 2016 som nu finns här på hemsidan.

Tyvärr måste vi meddela att Pelle har sålt sin fantastiska restaurang, så vi får vara glada över den goda lutfisken vi har inmundigat i två år. Styrelsen arbetar med alternativa arrangemang. Det är ju Terra Madre Day den 10 december varje år – inte att förglömma.

Vi har också ställt in föredraget med bildvisning om Terra Madre i Jokkmokk och Turin den 5 april. Det är makarna Berit och Gunnar, som med hjälp av ord och bild ska ta oss med på två intressanta resor i Sverige och Italien. Dessutom ska vi få smaka på en del Arkenprodukter. Jodå – ni läser rätt – vi kommer att erbjuda samma fantastiska föredrag under hösten. Så håll ut!

Den 18 maj är det dags att besöka Botaniska trädgården och smaka på Katja Palmdahls berömda mat i den nyrenoverade restaurangen AnyDay. Innan det är dags att smörja kråset, tar vi en rundvandring med guide i trädgården. Räkna med att vi träffas ca 18.00. Så Boka in 18 maj! Vi återkommer med utförligare program.

Till sist – tack Patrik Sewerin på Gunnebo Slott för den fantastiska årsmötesmåltiden. En måltid som innehöll så mycket smaker och härliga färger av närproducerade produkter, att vi som hade förmånen att få njuta av denna kulinariska måltid alltid behåller en liten del av den i våra ”Slow Food-hjärtan”.

Soliga vårhälsningar

Anne Ljungdahl

Ordförande