Lottas Bak & Form – motivering

”Det gäller att smaka och känna. Man måste ha händerna i degen.” Ord från Lotta Kristensson, som sedan 2009 framgångsrikt driver surdegsbageriet Lottas Bak & Form, ett litet mathantverksföretag på Tjörn. Här bakas brödet i öppen miljö och man kan njuta av det direkt till en kopp kaffe i den lilla cafédelen, där man får ”bre sin egen macka”. Är man hungrig kan man även inmundiga en vegetarisk surdegspizza eller fruktpaj med grönsaker och frukter från Mölnebo Odlingar på Tjörn.

Lotta bakar riktigt långjäst surdegsbröd med bra mjöl från lokala kvarnar vilket innebär att enbart baka på gamla kultursorter. Allt är bakat från grunden utan tillsatser, halvfabrikat eller mjölmixer. Degarna ska jäsa minst 12 timmar, helst längre, för att man ska få ett smakrikt och hållbart bröd. I bröden finns inte socker, sirap eller fett, inte mjölkpulver och absolut inga margariner. Våra ledord Gott ,Rent och Rättvist känns som en naturlig del i bageriet.

Här arbetar man också så hållbart som möjligt. Man sopsorterar, komposterar allt som går att kompostera, köper lokala råvaror samt samverkar med lokala mathantverkare genom nätverk och samkörning av leveranser. Lotta är med i ett antal nätverk för att hitta hållbara lösningar på transportpusslet tex ” Lokalproducerat i väst” som har olika ”hubbar” för samkörning.

Lotta hämtar sitt mjöl själv hos mjölnaren i Lysekil och passar på att ta med Rapsolja från Dingle, lämna överblivet bröd till Mällby Lantgård och hämta ägg där på samma gång.

När det gäller personal så lär Lotta upp sina bagare själv och de behövs under sommaren, då Tjörns befolkning fyrdubblas och många har hittat till Lottas Bak & Form. Kundkontakten, som det öppna bageriet ger möjlighet till är givande både för kunden och för Lotta, som kan förklara sambandet mellan odlandet, landskapet, mathantverkare och kretsloppet. Det är därför hennes bröd är godare och mer hållbart och därför värt varenda krona.

Lotta arbetar även med Wästgötarna när det gäller mjöl och mjölken kommer från ett lokalt mejeri i Skålldal , Kode.

Slow Food Göteborg är mycket glada över att få hälsa Lottas Bak & Form in i vårt ekogastronomiska nätverk.

Till sist vill vi gratulera till två guld, en silver och en bronsmedalj i SM i mathantverk för bagare!

Kristina Sjöholm                                                                                  Anne Ljungdahl