Tubberödshus – motivering

Tubberödshus är ett äldreboende som ligger på Tjörn. Deras verksamhetsidé och målsättning är ”Så länge man är i livet ska man leva”.

Tubberödshus visar upp många exempel på hur väl de lever upp till detta motto. All mat lagas från grunden och det bakas bullar och kakor, bullar som smakar bra såväl till förmiddagskaffet som till eftermiddagskaffet. Dofter sprids i huset som både skapar minnen och hungerkänslor.

På Tubberödshus månar personalen om att ta reda på hur de boende firade de olikahögtiderna och vilka mattraditioner de hade när de bodde hemma. Att personalen sitter med och  småpratar under måltiden bidrar till att skapa en upplevelse både för ”kropp och själ”.

Det finns ett Matråd som träffas regelbundet och till vilket alla får en inbjudan. Vid dessa möten planeras menyn och här har de äldre möjlighet att få sin favoriträtt på matsedeln, kanske äggost med en god björnbärssylt.

Maten på tallriken tar hänsyn både till miljön och människan. 50 % av de livsmedel som köps in är KRAV-certifierade. Exempelvis så kommer köttet från Gröna Gårdar, kaffet som är KRAV-märkt kommer från Kahls Kaffe, kakao, te samt grötriset till frukost från Kung Markatta. För de resterande 50 % är strävan att använda så mycket närodlat som möjligt.

Fisk kan tas som ett exempel, den hämtas från Skärhamn färsk eller fryst, beroende på årstid.

Miljön påverkas inte endast av hur livsmedlen produceras utan även hur väl maten tas om hand och vilka kemikalier som används.

Mat som blir över kyls ner och fryses in, åtgärder som bidrar till att minska matsvinnet. Och endast miljömärkta rengöringsmedel används.

Personalen på Tubberödshus driver verksamheten med ett tydligt hållbarhetsperspektiv i vilket både människan och miljön spelar en central roll.

Gott, Rent och Rättvist, Slow Foods tre nyckelord, löper som en röd tråd genom verksamheten.

Slow Food Göteborg är mycket glada att få hälsa Tubberödshus välkommen in i vårt ekogastronomiska nätverk.