Jordens Mat på Gunnebo

Under helgen 3-4 september deltog Slow Food-föreningen i Göteborg på matmarknaden Jordens mat på Gunnebo slott. Medan solen flödade bjöd vi på goda slowfood-samtal och glada miner liksom på 675 krämiga små smakportioner av den bohuslänska äggosten – som numera finns med i Smakernas Ark.

Vår tävling – Gissa vikten på en äggost i sin träform – lockade 100 personer att delta. Vi drog en vinnare,  Fredrik Liljestrand, som kom närmast den exakta vikten på 3017 g. Grattis Fredrik! Du vann ett års medlemskap i Slow Food Göteborg.

Välkommen till alla som anmälde sig att bli nya medlemmar! Snart får ni meddelande i mailboxen.

Och här kommer receptet på äggosten:

Mamma Mariannes Äggost

Från boken Karins Kök, Mat och minnen från Mollösund. Karin Högberg Votum Förlag

2 l standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 dl gräddfil
10 ägg
4 msk strösocker

TILL SERVERING

björnbärssylt
kanel och socker

GÖR SÅ HÄR:

Häll mjölken och grädden i en stor kastrull och värm på låg värme tills den börjar bli varm, låt den inte koka.

Vispa ihop ägg och gräddfil och häll ner i mjölken. Nu gäller det att hålla koll så att smeten inte bränner i botten.

Rör med en slev och låt inte smeten koka. Rör tills smeten börjar skära sig och klumpar börjar bildas. Ta av kastrullen från spisen och låt vila i 10 min. Ta upp ostmassan med en hålslev och lägg den i ett durkslag av plast som är ca 30 cm i diameter alt. en äggostform och fördela massan jämnt i formen. När du fått ett lager som är ca 3 cm tjockt strör du över 2 msk socker. Fyll på med resten av ostmassan och avsluta med att strö över 2 msk socker.

Ställ formen på en tallrik och låt stå i kylen över natten.

aggosten

Kommentera