Bonden och Lammet

Bondens och Lammets informationstavla

Slow Food på besök hos Bonden och Lammet den 5 september 2017

Den femte september hade vi vår första ”höstträff” och då begav sig 16 medlemmar och gäster till Hällingsbo Gård i Gråbo för att lära oss en massa om hur man sköter ett jordbruk, med tyngdpunkt på boskap, på bästa sätt.

Frigående grisar

Stora ”herr” gris

Vi välkomnades av glatt skuttande och ”grymtande” STORA suggor. Längre bort i hagarna bräkte lammen och fåren och sen kom Gustav, en av bönderna som driver gården. Gustav är smålänning och bara 35 år och anses som tonåring i bondesammanhang. Äntligen ett yrke där man respekterar och uppskattar ålder.
Vi fick en fantastisk lektion i hur det kan gå till att föda upp välmående och välsmakande djur och dessutom hålla landskapet öppet, så att det finns ett biologiskt mångfald att ta del av. Köttet finstyckas och paketeras i Gårdsbutiken och säljs till butiker, restauranger och privatpersoner. De har ett fantastiskt samarbete med Nääs Värdshus i Floda. Där lagar man kött från Hällingsbo gård och är så flexibla att de kan ta till vara på sista-minuten-kött, så att ingenting går till spillo.
Nääs Värdshus lagar även mat till förskolorna runt omkring, vilket innebär att barnen så småningom får de djuren, de ser beta utanför skolan, på tallriken. Gustav och Karl, den andra bonden och broder, arrenderar nämligen mark i Lerum och Öjersjö.
Kvällen avslutades med årets absolut mest välsmakande lammkotletter. Dessa var grillade och till detta åt vi en suveränt god bondsallad, blandad och designad av Gertrud, Lottas underbara surdegsbröd med basilikaolja att droppa på och en fantastisk getostkräm gjord av ost från Gårdsbutiken. (Olja och kräm även den designad av Gertrud). Vilken fest och vilken fantastisk miljö att vistas i.
Många av oss åkte hem med påsar fulla av detta underbara kött!
Vi är hjärtligt välkomna tillbaka lovade Gustav.

Vid pennan
Anne Ljungdahl

 

Kommentera