Årets premieringar

Ingela Brännehed, Tubberödshus och Lotta Kristensson, Lottas Bak & Form

Vid årsmötet premierades två verksamheter, båda på Tjörn! Det ena är ett äldreboende och det andra ett bageri:

Tubberödshus är ett äldreboende på Tjörn. Deras verksamhetsidé och målsättning är ”Så länge man är i livet ska man leva”.

Tubberödshus visar upp många exempel på hur väl de lever upp till detta motto. All mat lagas från grunden och det bakas bullar och kakor, bullar som smakar bra såväl till förmiddagskaffet som till eftermiddagskaffet. Dofter sprids i huset som både skapar minnen och hungerkänslor.

Läs hela motiveringen …

Lottas Bak & Form, Surdegsbageriet i Bleket på Tjörn

”Det gäller att smaka och känna. Man måste ha händerna i degen.” Ord från Lotta Kristensson, som sedan 2009 framgångsrikt driver surdegsbageriet Lottas Bak & Form, ett litet mathantverksföretag på Tjörn. Här bakas brödet i öppen miljö och man kan njuta av det direkt till en kopp kaffe i den lilla cafédelen, där man får ”bre sin egen macka”. Är man hungrig kan man även inmundiga en vegetarisk surdegspizza eller fruktpaj med grönsaker och frukter från Mölnebo Odlingar på Tjörn. 4

Läs hela motiveringen …

Båda dessa verksamheter lever verkligen upp till Slow Foods motto: Gott, Rent, Rättvist!

Inbjudan till fiskmatlagning – ta vara på hela fisken!

Ilona Miglavs är marinbiolog och utbildningsansvarig i Fiskhamnen. Hon handleder oss i hur man tar till vara hela fisken. Vi använder stor torsk och lagar fiskdetaljerna med olika tillagningsmetoder, äter, diskuterar och dricker något gott till.

Tid: tisdagen den 18 oktober kl. 18.00

Plats: Göteborgs Fiskauktions Utbildningscenter, Fiskhamnen Pirhus 1 https://www.hitta.se/kartan?s=8ff7ed54

Kostnad: 400 kr för medlemmar, 475 kr för gäster, i mån av plats. Betalning till BG 5638-5784 i samband med anmälan. Dryck betalas på plats.

Anmälan senast 10 oktober till: boka@slowfoodwest.se. Obs! Max. 20 platser – så först till kvarn gäller!

Varmt välkomna!

Styrelsen Slow Food Göteborg

inbjudan-till-fiskmatlagning

1000 trädgårdar i Afrika uppnått – nytt mål 10.000 trädgårdar!

Slow Food reached a thousand gardens in Africa! As can be read on slowfood.com: ”We have reached our goal. Thanks to the mobilization of Slow Food’s entire international network and the work of the convivia and African commun…ities, we have created 1,000 food gardens in Africa. The gardens involve over 50,000 people, including farmers, agronomists, students and teachers. (…) This context means we can set ourselves an ambitious new challenge: 10,000 food gardens in Africa!”

Det nya projektet – 10.000 trädgårdar har en egen hemsida: http://www.slowfoodfoundation.com/en/262/slow-food-africa

 

God Ren och Rättvis Jul önskar Slow Food Göteborg

Den 10 december var vi några här i Göteborg som firade Terra Madre Day, d v s Slow Foods födelsedag. Dagen firas med olika evenemang över hela världen, troligen i alla de165 länder där Slow Food verkar.

I oktober var några av oss göteborgare i Turin på Terra Madre och Salone del Gusto. Vi blev överväldigade av den enorma utställningen med mat och vin från alla regioner av Italien men också av att så många länder från övriga världen var där med sina unika produkter. Stort var också att möta alla dessa människor som stolt representerade sina länder och vittnade om vad de brinner för i Slow Foods anda.

Invigningstalare på Terra Madre, som hölls i Olympiastadion, var ingen mindre än José Graziano da Silva, Director-General of the Food and Agriculture Org. FAO i FN. Dacian Ciolos, som är EU-kommissionär för jordbruksfrågor, medverkade vid den Internationella Kongressens öppnande som avhölls samtidigt i Turin. Med detta vill vi säga att Carlo Petrinis och därmed Slow Foods röst hörs ända in i de beslutande rummen! Där känner man till och stödjer Slow Foods filosofi att ändra matsystemet i världen.

”Det är ett tillfälle för människor som kommer till Turin att diskutera mat framöver. Våra dagliga val och vad vi lägger på tallriken avgör framtiden för vår miljö, ekonomi och hur vårt samhälle ska se ut. Det är viktigare än någonsin att vi höjer en kollektiv röst i oktober och blir en aktiv del i att lösa problemen som påverkar vår jord och det globala samhället.”

Vi vill önska er alla en riktigt god jul tillsammans med nära och kära i Slow Foods anda med god, ren och rättvis mat!

Britt Olsson
ordförande

Slow Food Göteborg

Slow Food tydliggör sitt arbete för urfolkens rättigheter!

Pressmeddelande från Slow Food Sápmi:

Slow Foods Internationella kongress under Terra Madre i Turin, Italien 25-29 oktober har nu än tydligare deklarerat att Slow Food ska arbeta för urfolkens rättigheter i hela världen. Congressen beslutade att skriva in det i sina stadgar. –Det innebär att Slow Food Sápmi och Indigenous Terra Madre blir ännu starkare i arbetet för våra rättigheter till våra marker, säger Slow Food Sápmis ordförande Ol-Johán Sikku.

Slow Foods congress med 500 delegater från hela världen antog nya stadgar där man har skrivit in att Slow Food ska arbeta för urfolkens rättigheter. Detta innebär att organisationen med över 100 000 medlemmar tydligt tar ställning i frågan om att urfolkens rättigheter till land och vatten ska respekteras och att urfolken ska ha självstyre över sina områden. Ur Slow Foods synvinkel är detta en förutsättning om urfolken ska kunna behålla och utveckla sin egen kultur, sitt språk och den traditionella matkulturen.

Phrang Roy från nordöstra delen av Indien samt Ol-Johán Sikku från Sápmi var de två delegaterna som talade om urfolkens situation i världen och den ojämna kamp om markerna som förs av urfolken i alla länder. Phrang Roy sade bl.a. att urfolken världen över blir av med sina marker i en allt snabbare takt. Det i sin tur innebär att urfolkens språk och kultur utarmas i en allt snabbare takt. Det måste stoppas omedelbart.

Slow Foods Internationella kongress är Slow Food rörelsens högsta beslutande organ och hålls vart fjärde år. Då beslutas om Slow Foods verksamhet och vilken inriktning den ska ha. Val sker av president, styrelse och delegater till den council som förvaltar Slow Foods verksamhet fram till nästa congress. Terra Madre är den politiska delen i rörelsen som tar upp, diskuterar och agerar för att påverka politiker, företag och vanliga människor för att uppnå en humanare, miljövänligare och en mer hälsosam värld.

Indigenous Terra Madre är urfolkens egna nätverk inom rörelsen vilket redan nu engagerar urfolk i alla kontinenter. Den andra Indigenous Terra Madre konferensen kommer att arrangeras av ursprungsfolket i Meghalaya, nordöstra Indien under 2014. Den första hölls i Sápmi i Jokkmokk i juni 2011 med urfolksdelegater från hela världen.

För mer information:

Ol-Johán Sikku, +46 70 171 80 34

Anneli Jonsson + 46 70 650 97 93