Gaffeln som vapen mot klimatförändrigarna!

Från Slowfoods nyligen avslutade internationella kongress i Chengdu i Kina kan sammanfattas:
Klimatförändringarna runt om i världen är en kris, som påverkar hela mänskligheten och vi måste samla oss i enade ansträngningar. Varje val som vi människor gör kan skapa en förändring, eftersom summan av vårt handlande driver på förändringarna.
Carlo Petrini, Slow Foods grundare, påpekade inför delegaterna från 90 olika länder, som samlats i Chengdu, att den globala uppvärmningen redan är en realitet, som gör sig påmind varje dag.
Han poängterade att det är Slow Food rörelsens plikt att motarbeta all klimatförändring. Våra barn kommer inte att kunna äta mat av god kvalité om vi inte har respekt för vår miljö, våra naturtillgångar och det mänskliga arbetet.
Slowfood lanserar nu sin ”Menu for Change”, en kommunikations- och insamlingskampanj för att skapa förändring i livsmedelskedjan och motverka klimatförändringarna.
”Menu for Change” är en kampanj, som kommer att drivas över hela världen – i Sydafrika, Irland, Bryssel, Sapporo, Kobe, Köpenhamn, Zurich etc. Men viktigast är att DU och JAG tar oss an budskapet och försöker bidra med så många strån vi nånsin kan till denna oerhört viktiga stack.
Jag kommer direkt att tänka på Hasse Alfredssons undran om ”barna nånsin får ett glas öl” Den visan fanns med i 88-öres revyn 1970. – Ja, vad tror vi? Vem ska vi skylla på om inte barnbarnens barn nånsin får ett glas öl?
Vad kan du och jag göra? Jo, vi kan bli ännu bättre på en hel del saker. Här kommer några tips:
From nu till 6 nov (eller längre) – Ät lokal mat. Än finns det lokalodlade grönsaker och framförallt frukt. Fråga grannen om ni får plocka äpplen, päron etc. Fisk blir man klok av!

6 nov – 26 nov (eller längre) – Variera vardagsmaten. En dag i veckan kan man äta soppa av lokala grönsaker, pizza med enbart grönsaker eller frukt är godare än man tror. Upptäck att fisk är lätt att laga! Snart börjar de svenska lammen slaktas och då kan man passa på att njuta av gott, magert kött av djur, som även håller vårt vackra Bohuslän öppet.
Bidra gärna med egna tips och recept på Facebook.

Bonden och Lammet

Bondens och Lammets informationstavla

Slow Food på besök hos Bonden och Lammet den 5 september 2017

Den femte september hade vi vår första ”höstträff” och då begav sig 16 medlemmar och gäster till Hällingsbo Gård i Gråbo för att lära oss en massa om hur man sköter ett jordbruk, med tyngdpunkt på boskap, på bästa sätt.

Frigående grisar

Stora ”herr” gris

Vi välkomnades av glatt skuttande och ”grymtande” STORA suggor. Längre bort i hagarna bräkte lammen och fåren och sen kom Gustav, en av bönderna som driver gården. Gustav är smålänning och bara 35 år och anses som tonåring i bondesammanhang. Äntligen ett yrke där man respekterar och uppskattar ålder.
Vi fick en fantastisk lektion i hur det kan gå till att föda upp välmående och välsmakande djur och dessutom hålla landskapet öppet, så att det finns ett biologiskt mångfald att ta del av. Köttet finstyckas och paketeras i Gårdsbutiken och säljs till butiker, restauranger och privatpersoner. De har ett fantastiskt samarbete med Nääs Värdshus i Floda. Där lagar man kött från Hällingsbo gård och är så flexibla att de kan ta till vara på sista-minuten-kött, så att ingenting går till spillo.
Nääs Värdshus lagar även mat till förskolorna runt omkring, vilket innebär att barnen så småningom får de djuren, de ser beta utanför skolan, på tallriken. Gustav och Karl, den andra bonden och broder, arrenderar nämligen mark i Lerum och Öjersjö.
Kvällen avslutades med årets absolut mest välsmakande lammkotletter. Dessa var grillade och till detta åt vi en suveränt god bondsallad, blandad och designad av Gertrud, Lottas underbara surdegsbröd med basilikaolja att droppa på och en fantastisk getostkräm gjord av ost från Gårdsbutiken. (Olja och kräm även den designad av Gertrud). Vilken fest och vilken fantastisk miljö att vistas i.
Många av oss åkte hem med påsar fulla av detta underbara kött!
Vi är hjärtligt välkomna tillbaka lovade Gustav.

Vid pennan
Anne Ljungdahl

 

Årets premieringar

Ingela Brännehed, Tubberödshus och Lotta Kristensson, Lottas Bak & Form

Vid årsmötet premierades två verksamheter, båda på Tjörn! Det ena är ett äldreboende och det andra ett bageri:

Tubberödshus är ett äldreboende på Tjörn. Deras verksamhetsidé och målsättning är ”Så länge man är i livet ska man leva”.

Tubberödshus visar upp många exempel på hur väl de lever upp till detta motto. All mat lagas från grunden och det bakas bullar och kakor, bullar som smakar bra såväl till förmiddagskaffet som till eftermiddagskaffet. Dofter sprids i huset som både skapar minnen och hungerkänslor.

Läs hela motiveringen …

Lottas Bak & Form, Surdegsbageriet i Bleket på Tjörn

”Det gäller att smaka och känna. Man måste ha händerna i degen.” Ord från Lotta Kristensson, som sedan 2009 framgångsrikt driver surdegsbageriet Lottas Bak & Form, ett litet mathantverksföretag på Tjörn. Här bakas brödet i öppen miljö och man kan njuta av det direkt till en kopp kaffe i den lilla cafédelen, där man får ”bre sin egen macka”. Är man hungrig kan man även inmundiga en vegetarisk surdegspizza eller fruktpaj med grönsaker och frukter från Mölnebo Odlingar på Tjörn. 4

Läs hela motiveringen …

Båda dessa verksamheter lever verkligen upp till Slow Foods motto: Gott, Rent, Rättvist!

Inbjudan till fiskmatlagning – ta vara på hela fisken!

Ilona Miglavs är marinbiolog och utbildningsansvarig i Fiskhamnen. Hon handleder oss i hur man tar till vara hela fisken. Vi använder stor torsk och lagar fiskdetaljerna med olika tillagningsmetoder, äter, diskuterar och dricker något gott till.

Tid: tisdagen den 18 oktober kl. 18.00

Plats: Göteborgs Fiskauktions Utbildningscenter, Fiskhamnen Pirhus 1 https://www.hitta.se/kartan?s=8ff7ed54

Kostnad: 400 kr för medlemmar, 475 kr för gäster, i mån av plats. Betalning till BG 5638-5784 i samband med anmälan. Dryck betalas på plats.

Anmälan senast 10 oktober till: boka@slowfoodwest.se. Obs! Max. 20 platser – så först till kvarn gäller!

Varmt välkomna!

Styrelsen Slow Food Göteborg

inbjudan-till-fiskmatlagning

1000 trädgårdar i Afrika uppnått – nytt mål 10.000 trädgårdar!

Slow Food reached a thousand gardens in Africa! As can be read on slowfood.com: ”We have reached our goal. Thanks to the mobilization of Slow Food’s entire international network and the work of the convivia and African commun…ities, we have created 1,000 food gardens in Africa. The gardens involve over 50,000 people, including farmers, agronomists, students and teachers. (…) This context means we can set ourselves an ambitious new challenge: 10,000 food gardens in Africa!”

Det nya projektet – 10.000 trädgårdar har en egen hemsida: http://www.slowfoodfoundation.com/en/262/slow-food-africa

 

God Ren och Rättvis Jul önskar Slow Food Göteborg

Den 10 december var vi några här i Göteborg som firade Terra Madre Day, d v s Slow Foods födelsedag. Dagen firas med olika evenemang över hela världen, troligen i alla de165 länder där Slow Food verkar.

I oktober var några av oss göteborgare i Turin på Terra Madre och Salone del Gusto. Vi blev överväldigade av den enorma utställningen med mat och vin från alla regioner av Italien men också av att så många länder från övriga världen var där med sina unika produkter. Stort var också att möta alla dessa människor som stolt representerade sina länder och vittnade om vad de brinner för i Slow Foods anda.

Invigningstalare på Terra Madre, som hölls i Olympiastadion, var ingen mindre än José Graziano da Silva, Director-General of the Food and Agriculture Org. FAO i FN. Dacian Ciolos, som är EU-kommissionär för jordbruksfrågor, medverkade vid den Internationella Kongressens öppnande som avhölls samtidigt i Turin. Med detta vill vi säga att Carlo Petrinis och därmed Slow Foods röst hörs ända in i de beslutande rummen! Där känner man till och stödjer Slow Foods filosofi att ändra matsystemet i världen.

”Det är ett tillfälle för människor som kommer till Turin att diskutera mat framöver. Våra dagliga val och vad vi lägger på tallriken avgör framtiden för vår miljö, ekonomi och hur vårt samhälle ska se ut. Det är viktigare än någonsin att vi höjer en kollektiv röst i oktober och blir en aktiv del i att lösa problemen som påverkar vår jord och det globala samhället.”

Vi vill önska er alla en riktigt god jul tillsammans med nära och kära i Slow Foods anda med god, ren och rättvis mat!

Britt Olsson
ordförande

Slow Food Göteborg

Slow Food tydliggör sitt arbete för urfolkens rättigheter!

Pressmeddelande från Slow Food Sápmi:

Slow Foods Internationella kongress under Terra Madre i Turin, Italien 25-29 oktober har nu än tydligare deklarerat att Slow Food ska arbeta för urfolkens rättigheter i hela världen. Congressen beslutade att skriva in det i sina stadgar. –Det innebär att Slow Food Sápmi och Indigenous Terra Madre blir ännu starkare i arbetet för våra rättigheter till våra marker, säger Slow Food Sápmis ordförande Ol-Johán Sikku.

Slow Foods congress med 500 delegater från hela världen antog nya stadgar där man har skrivit in att Slow Food ska arbeta för urfolkens rättigheter. Detta innebär att organisationen med över 100 000 medlemmar tydligt tar ställning i frågan om att urfolkens rättigheter till land och vatten ska respekteras och att urfolken ska ha självstyre över sina områden. Ur Slow Foods synvinkel är detta en förutsättning om urfolken ska kunna behålla och utveckla sin egen kultur, sitt språk och den traditionella matkulturen.

Phrang Roy från nordöstra delen av Indien samt Ol-Johán Sikku från Sápmi var de två delegaterna som talade om urfolkens situation i världen och den ojämna kamp om markerna som förs av urfolken i alla länder. Phrang Roy sade bl.a. att urfolken världen över blir av med sina marker i en allt snabbare takt. Det i sin tur innebär att urfolkens språk och kultur utarmas i en allt snabbare takt. Det måste stoppas omedelbart.

Slow Foods Internationella kongress är Slow Food rörelsens högsta beslutande organ och hålls vart fjärde år. Då beslutas om Slow Foods verksamhet och vilken inriktning den ska ha. Val sker av president, styrelse och delegater till den council som förvaltar Slow Foods verksamhet fram till nästa congress. Terra Madre är den politiska delen i rörelsen som tar upp, diskuterar och agerar för att påverka politiker, företag och vanliga människor för att uppnå en humanare, miljövänligare och en mer hälsosam värld.

Indigenous Terra Madre är urfolkens egna nätverk inom rörelsen vilket redan nu engagerar urfolk i alla kontinenter. Den andra Indigenous Terra Madre konferensen kommer att arrangeras av ursprungsfolket i Meghalaya, nordöstra Indien under 2014. Den första hölls i Sápmi i Jokkmokk i juni 2011 med urfolksdelegater från hela världen.

För mer information:

Ol-Johán Sikku, +46 70 171 80 34

Anneli Jonsson + 46 70 650 97 93