Nordiskt stormöte i Ulvik

I Ulvik var vi omkring 25 personer från hela Norden som hade samlats. Vi hade samlats just i Ulvik för där har det nyligen bildats en skola som utbildar inom matkultur i bred bemärkelse i Slow Foods anda. Det var en otroligt vacker plats!

Det var Johan från Danmark och Pål (som är med och driver skolan) som bjudit in oss.

Anledningen var en nystart av Slow Food i norden utifrån det som bestämdes på Terra Madre och mötet i Malmö under SM. 

Vi diskuterade en mängd olika ämnen, men det rörde sig framför allt om fyra saker.

1. Smakernas Ark – dess bristande kvalitet vad gäller kriterier, källor och kontroll. Detta resulterade i ett gemensamt brev till Slow Foods ledning som ska skickas i dagarna. Samtliga på mötet skrev på.

2. Slow Food conviviernas (numera ”food groups”) struktur, organisering och fortsättning. En mängd olika lösningar diskuterades, men den som vann mest gensvar var att organisera grupper utifrån intresseområden. Så kan man exempelvis tänka sig att vi i Göteborg skulle bilda två eller tre grupper som var samlade under SLOW FOOD Göteborgs paraply. 

Exempelvis kunde vi ha en grupp som vill arbeta med presidier och smakernas ark – att få in produkter och jobba med motiveringar etc. 

En annan grupp kan vara för de som vill arbeta mer utåtriktat, exempelvis med marknader, festivaler, filmkvällar och andra evenemang som inte riktar sig till föreningens medlemmar.

En tredje grupp kan vara en middagsklubb där den goda måltiden och det trevliga sällskapet står i centrum. Jag har en känsla av att denna grupp skulle locka flest av våra nuvarande medlemmar!

Självklart skulle man kunna vara med i flera grupper.

Det behöver ju också finnas en övergripande styrelse och gemensamma träffar för alla medlemmar såklart!

Vad tycker ni om det?

Jag tror att det skulle bli både en nytändning och att vi enklare skulle kunna arbeta tillsammans mot gemensamma mål.

Köpenhamn ska sannolikt prova på detta upplägg.

3. På begäran av Bodil Cornell på Eldrimner beslutades det att ett Terra Madre STHLM ska arrangeras på hösten 2020. Det ska sättas in en styrgrupp för detta projekt och pengar ska sökas från diverse fonder. Arbetet med detta är redan igång. Sannolikt kommer jag och en annan svensk som heter Philip att bli projektledare för arbetet.

4. Det beslutades också att en nordisk styrelse och förening ska bildas som ska ha ett övergripande ansvar över Slow Food i norden. De ska vara behjälpliga vid projekt, kommunikation med huvudkontoret, ansökan om bidrag samt kunna göra uttalanden skriva artiklar i media som röst för medlemmarna i norden. Jag ingår i interimsstyrelsen för detta projekt som ensam representant för Sverige. Jag kommer dock inte att vara intresserad av att bli ordförande då det räcker med två sådana poster i mitt liv just nu!

Kort sagt. Det var ett spännande och givande möte med några konkreta resultat och jag tror att framtiden för Slow Food i norden ser ljus ut med tanke på allt engagemang som visades

Hälsningar, Anders Westberg, Ordförande

För den som är mer nyfiken finns här nedan länkat en rapport från mötet i Ulvik skriven av en isländsk kollega.

Anteckningar från mötet i Ulvik av Dominique från Island.

Brev från Ordförande

Äntligen efter en lång kamp har lutfisken hamnat i Arken!!

HURRA! Nu har vi i västra Sverige 2 produkter där, MEN det duger ju inte. Jag ska ägna mig åt att få med ”hackkorv” från Värmland och grynkorv från Västergötland i första hand. Sen tar vi oss an kakor från Tjörn och ostron tex. De lär ju vara en av världens bästa!!! Ni är alltid välkomna att själva skicka in en produkt till Italien eller komma med förslag till oss.

Jag har haft lite olika krämpor under hösten och därför har jag inte hört av mig. Det har dock hänt en del.

Kajodlingsbesöket blev tyvärr inställt och det var synd. Många ville gå, men hade annat uppbokat. Vi får hoppas, att de har tålamodet att vara kvar (det var jobbigt i år med torkan), så vi kan besöka dem nästa år.

Sen var det dags för besök på Resursrestaurangen i Majorna, för att äta mat som annars skulle kastas i soporna. Vi fick en fantastisk vegetarisk gryta med mexikansk touch, en otroligt god sallad med en majonnäs av kikärtor, som var himmelsk. Alla råvarorna kom från Hemköp. Därtill gott bröd från den franske bagaren i Majorna. Vi avslutade med kaffe och te samt en härlig gammaldags kardemummabulle – slät, blank och god!

Gertrud har varit på SM i Mathantverk i Malmö och deltog även i ett Slow Food möte som var öppet för alla medlemmar i Sverige.

En redogörelse för detta möte kommer så småningom.

Äntligen efter en lång kamp har lutfisken hamnat i Arken!!! (Foto bohuslaningen.se) Michela Lenta berättar om Slow Food i Malmö

Vår styrelsemedlem Lotta tog som vanligt medalj i bakhantverk. Vi gratulerar till en Bronsmedalj,

Slow Food har lyft fram kampanjen från i fjol – ” Food for Change” och utmanar oss att göra följande:

  1. Go meatless for a week
  2. Eat only local for a week
  3. Live a zero-waste week.

Vad tror ni? Klarar vi detta?

För att stimulera er ytterligare så tänker vi utlysa en tävling.

Vem lagar den godaste rätten utan kött? Vi vill ha receptet. Det behöver inte vara en festmåltid utan en enkel, men GOD rätt.

Vi har ett fantastiskt pris, som väntar vinnaren: Att få bjuda med en vän (utan kostnad) på vår kommande lutfiskmiddag.

Vi vill ha recepten senast den 17 nov på mail till Styrelsen, som sedan utser vinnaren. Om det är många som slåss om priset så kommer vi att prioritera närproducerade, ekologiska och klimatsmarta ingredienser.

Så till höstens och vinterns höjdpunkt – Lutfiskmiddag.

Vi står fast vid den 5 december, och vi har valt att låta Kometens kök ta hand om tillagningen. Vi återkommer snart med en inbjudan till denna festmåltid.

Gott utan kött! Är det möjligt? Absolut!!

Skicka in era recept så hör vi av oss!

Vänliga hälsningar

Anne Ljungdahl

Slow Foods medlemmar njuter av svinnbuffé på restaurang Folkköket i Majorna!

På måndagar serveras en vegetarisk svinnbuffé på restaurang Folkköket i Majorna. Det är Resursrestaurangen som lagar till mat av svinn från livsmedelsaffärer, bagerier och producenter i närområdet. Råvarorna är oftast rotfrukter, frukt, färska örter, grönsaker, mjölk, ägg och bröd och buffén är alltid vegetarisk. När vi var där, fick vi njuta av en fantastiskt god mexikansk gryta med bla pumpa som bas, en mycket fräsch och innehållsrik sallad samt en underbar veganmajonnäs, gjord på kikärtor. Recept kommer att finnas på vår hemsida. Till detta fanns en massa gott bröd. Härligt!

Sponsorerna denna kväll var Hemköp Stigbergsliden och den franska bagaren Benoit Ducoin.

Till kaffet och ”släta” goa kardemummabullar berättade Paul Wallner, initiativtagare och grundare av Resursrestaurangen om sin idé till att försöka att ta hand om matsvinn och omvandla det till middagar och svinncatering. Man tillhandahåller även catering och vill nu börja att växa inom detta område. Vilken entusiasm och engagemang!

Det känns ju som en självklarhet att inte slänga mat som går att använda, men tyvärr så görs ju detta dagligen. Vi slänger 72 kg mat per år och person i Sverige. Svindlande mängder!!

Vi borde ju alla engagera oss i att försöka ändra detta beteende. Paul Wallner och hans medarbetare är verkligen värda all uppbackning vi kan ge dem.

Gå till Folkköket och ät god vegetarisk mat. Det kostar bara 40 kr per person ( 20 kr per barn ) och du får dessutom träffa en massa trevliga, hungriga människor.

Anne Ljungdahl

Ordförande

Vårsupé hos Wurst

Korv – kan det va något att fresta med? Ja, när den tillverkas med kärlek och omsorg av lokalproducerade och högkvalitativa råvaror från DennFood AB och tillagas med glädje och fantasi hos Wurst, Göteborgs bästa korvrestaurang.

Slowfood West hade sin ”terminsavslutning” med temat korv och vi var många som var nyfikna på denna nyöppnade restaurang i ”Hos Pelles” lokaler.

Kvällen började med ”bubbel” i solen på den lilla uteserveringen och sedan fick vi en intressant information av Lotta och Mattias från DennFood AB, om hur de

arbetar med att säkerställa kvaliteten i alla produkter. DennFood AB är ett familjeföretag som tidigare använde endast lokala råvaror i sin produktion. Idag har man även import från andra länder och förser restauranger med hög-klassiga kött- och charkvaror.

Gissa om vi var sugna när korvarna gjorde entré och det var inte vilka korvar som helst. Vad sägs om följande: Classic Wurst med lök, pickles, dijon och bacon, Beef Wurst med lagrad ost och jalapeno, Garlic Bacon Wurst och Veggie Wurst på kikärtor. Alla serverades i briochebröd med en massa spännande tillbehör.

Till detta serverades också sötpotatis slungad i parmesan, tysk potatissallad och surkål.

Det var inte sista gången man kommer att festa på korv och det finns ju ännu fler sorter att sätta tänderna i hos Wurst.

Nu tar vi sommarlov och vi återkommer i höst med nya spännande möten, som vi inte avslöjar riktigt ännu. Ni som vill åka på SM i Mathantverk i Malmö ska boka in 17 – 18 okt. Vi återkommer med mer information om det.

Njut av solen, plocka vackra ängsblommor, gå barfota, ät massor av god glass och ta en sväng i en karusell…………….

Vi ses till hösten!

Ordförande har ordet

Bild

Välkomna!

Vi har tre nya medlemmar i styrelsen som är mycket välkomna att med nya idéer och visioner driva vår förening vidare. Anders Westberg har ju redan presenterat sig och jag är otroligt tacksam över att vi får in unga medarbetare, som med glädje bl a tar sig an hemsidan. Det behövs ständiga redigeringar och förnyelser och Eva, som har varit vår stöttepelare i detta arbete, har fullt upp med att bl a odla ekologiska grönsaker och hjälpa till med lamning på Rodga Säteri. Tar ni er en tur till Östergötland, så får ni inte missa denna fantastiska gård och odlingar. Bäst gör den sig på sensommaren – hösten. Det finns möjligheter att bo över en natt och njuta ordentligt.

Cecilia Hanson är också ny och hon kommer att vara vår kassör. Cecilia blir snart pensionär och då öppnas en helt ny värld, om man vill! Vi är några som har mycket goda erfarenheter.

Den tredje nya medlemmen är Lauren Lissner. Lauren är aktiv i sin roll med att forska vid Göteborgs universitet. Forskningen handlar mycket om matens påverkan på oss människor.

Gertrud Mark, vår alerta sekreterare och undertecknad var också i Köpenhamn på Terra Madre och njöt av det vackra vädret, den goda maten och så träffade vi entusiastiska Slow Food medarbetare, Katrine Klinken SF Nordic, Michela Lenta ”vår kvinna” i Bra, Bodil Cornell från Eldrimner och Annigun Wedin från SF Sverige.

Annigun, Bodil, Gertrud och undertecknad beslöt att försöka få så många SF medlemmar som möjligt att träffas i Malmö den 17-18 oktober. Då avgörs SM i Mathantverk där och det passa ju utmärkt att slå två flugor i en smäll.

Vi ska inom kort skriva ett brev till så många SF föreningar som möjligt i Sverige och se om de nappar på denna idé.

Det blev, av organisatoriska skäl, tyvärr ingen matvandring i Linnéområdet, men vi ska smaka på och lyssna till berättelser om spännande korvar den 17 maj hos Wurst. Ni har väl anmält er?

Terra Madre Nordic

Förra helgen var det äntligen dags för Terra Madre Nordic 2018 för första gången! Köpenhamn levererade härligt väder, inspirerande möten och självklart underbar spännande mat från hela norden! Många av samtalen handlade om Slow Foods framtid i vår region. Uppenbart är att organisationen är inne i en fas av förändring och expansion. Tillsammans har vi alla möjligheter att skapa det Slow Food som vi vill se!

Ny redaktör för hemsidan

Hej alla medlemmar och andra nyfikna!

Nu har jag tagit över spakarna över hemsidan och de sociala medierna. Jag hoppas kunna bidra med intressant innehåll för alla som är intresserade av våra verksamheter och de ideal vi står för. Ni kan förvänta er lite mer regelbunden uppdatering, fler bilder och mer information om vad som händer inom Slow Food i Sverige och internationellt.

Jag tänkte presentera mig själv och vad jag har för mig lite kort.

Jag heter Anders Westberg och är en 29-åring som är född och uppvuxen i olika delar av Göteborg med omnejd. Nu bor jag tillsammans med min sambo och vår 7-årige son i Larv ca 1 1/2 timma norr om staden. Tidigare har vi bott i både Norrland och Italien. Min stora passion är mathantverk i allmänhet och ost och mejeriprodukter i synnerhet. Jag är utbildad fromager och driver sedan ett par år tillbaka ett eventföretag med fokus på svensk ost och annat mathantverk. Jag arbetar också som ostförsäljningsansvarig på fantastiska Sivans ost i Vara.

Andra projekt jag sysslar med är REKO – en digital försäljningskanal för direktkonsumtion mellan producent och konsument. Jag driver en sådan grupp med omkring 3 500 medlemmar i Lidköping.

Till sist är jag också engagerad i Slow Foods ungdomsrörelse internationellt. Just nu håller vi på att sätta igång en ungdomsrörelse också för oss i sydvästra Sverige! Detta ska bli otroligt spännande och ni kommer kunna läsa mer om det här!

Hjärtliga hälsningar, Anders Westberg