Lutfisk 5 december

Hej Slow foodare!

Terra Madre! Så vackert det låter! Moder Jord! Dagen, som firas världen över av Slow foodare den 10 december. Vi kommer att fira den 5 december med sedvanlig lutfiskmiddag tillagad av Pelle Danielsson. Att äta lutfisk är en gammal tradition som sträcker sig ända bak till Gustav Vasas tid. Men det lär vara Gustav III som började äta lutfisk just på julen. Lutfisken har varit högtidsmat och serverades gärna till påsk, midsommar, vid födelsedagar och vid begravningar. Sedvanliga tillbehör är kokt potatis och béchamelsås. I Skåne gäller skånsk senapssås och i andra landsändar serveras gröna ärtor, söt senap, svartpeppar och kryddpeppar bredvid. I Jämtland äter man fisken i tunnbröd med messmör och i Norge med bacon och ärtpuré. Det finns många sätt att äta lutfisk på. Krögaren och Årets Kock 2015, Thomas Sjögren, serverade lutfisk tacos och lutfisk tostadas på den årliga Lutfiskens Vänner middagen som hölls för några veckor sedan i Stockholm. Han vill göra allt för att införa lutfisken i de svenska hemmen igen och framförallt inspirera ungdomar att äta den.

Bifogar här inbjudan till Lutfiskmiddag som börjar med en Terra Madre berättelse i ord och bild av makarna Berit Strandberg Mattson och Gunnar Mattsson.

Varmt välkomna hälsar
Inbjudan till Terra Madre och Lutfisk
Styrelsen Slow Food Göteborg

Vad händer i höst?

Vår ordförande Anne har skrivit en hösttext http://www.slowfoodwest.se/?page_id=1105 och om ni vill lyssna på Slow Foods grundare Carlo Petrini så åk till Åre och besök Særimnermässan som pågår 24-26 oktober. Såhär skriver Eldrimner om Carlo Petrini: ”I år gästas mässan av legendariske CARLO PETRINI som grundade den världsomspännande Slow Food rörelsen. Hans passion och visioner för lokal, hållbar och traditionell mat har under de senaste trettio åren spridits över världen och gjort honom mycket inflytelserik.” http://www.eldrimner.com/evenemang/41183.program.html

Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk med säte i Östersund. De håller årligen SM i mathantverk och anordnar också utbildningar och konferenser för små mathantverkare runt om i Sverige.

Missa inte: November:Tryffelskola, December: Lutfisk

http://www.slowfoodwest.se/?page_id=222