Terra Madre Nordic i Köpenhamn

Terra Madre Nordic hålls för första gången i Norden i det trendiga köttpackningsdistriktet i Köpenhamn. Evenemanget har sitt ursprung i Slow Food–verksamheten, som vill hjälpa företag och konsumenter att nätverka också internationellt. Vartannat år sedan 2004 har Terra Madre Salone del Gusto mässan arrangerats i Turin, Italien, och t.ex. 2016 hade den småskaliga matproducenter från 55 länder som deltagare. Evenemanget organiseras nu i Norden för att främja ömsesidigt samarbete mellan nordiska aktörer och erkännande av företag och produkter bland konsumenterna.

NÄR

27- 29.4.2018
(öppen för allmänheten lördag 28.4. kl. 10-18 och
söndag 29.4. kl. 10-16)

FÖR VEM

För konsumenter och för utställare, småskaliga producenter och mathantverkare som producerar högkvalitativa livsmedel på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.

VAD

Presentationer, provsmakningar och försäljning av produkter; dessutom ett bra tillfälle att nätverka och delta i workshoppar och samtal om den nordiska matkulturen.

 

 

 

 

Tre vårkvällar med italiensk ost och vin!

Ost- och vinkvällarna är tillbaka! Ta chansen att upptäcka och lära dig om en hel värld av italiensk ost!

Den diplomerade ostmästaren och “wannabe”-italienaren Anders Westberg från Levande ost bjuder ännu en gång in till en djupdykning i en fascinerande värld av italiensk hantverksost. Anders har god kännedom om den italienska ostvärlden och har själv provat på livet som bonde och ystare i både Toscana och Piemonte. Genom hans kunskap och berättarglädje får du här möjlighet att lära dig mer om en central del av den italienska kulturen och kulinariska traditioner. Och framför allt, du får möjligheten att smaka på och lära dig mer om exklusiva fantastiska ostar och passande viner! Kan det bli bättre?

Läs mer och anmäl dig till en eller alla kvällarna här …

Hur peperonatan förlorade sin smak

Nytt år, nya utmaningar och möjligheter. Under förra årets senare hälft har SlowFood satsat på att få oss alla att fundera över hur vi ska laga och äta ” Klimatsmart Mat”. Detta kommer också att vara vår målsättning under 2018 och det är inte så lätt, när matvaruhandeln tillhandahåller kött, grönsaker och frukt från hela världen till oerhört låga priser. MEN, vi kan bidra med att köpa så mycket närodlat vi kan komma över och även prata med vår livsmedelshandlare om att prioritera livsmedel från trakterna runt om där vi bor, istället för att hela tiden prioritera priset. Inte helt enkelt, men försöka duger.

Lite mer om vårens aktiviteter hittar du här … och så var det det där med peperonatan…

 

Gaffeln som vapen mot klimatförändrigarna!

Från Slowfoods nyligen avslutade internationella kongress i Chengdu i Kina kan sammanfattas:
Klimatförändringarna runt om i världen är en kris, som påverkar hela mänskligheten och vi måste samla oss i enade ansträngningar. Varje val som vi människor gör kan skapa en förändring, eftersom summan av vårt handlande driver på förändringarna.
Carlo Petrini, Slow Foods grundare, påpekade inför delegaterna från 90 olika länder, som samlats i Chengdu, att den globala uppvärmningen redan är en realitet, som gör sig påmind varje dag.
Han poängterade att det är Slow Food rörelsens plikt att motarbeta all klimatförändring. Våra barn kommer inte att kunna äta mat av god kvalité om vi inte har respekt för vår miljö, våra naturtillgångar och det mänskliga arbetet.
Slowfood lanserar nu sin ”Menu for Change”, en kommunikations- och insamlingskampanj för att skapa förändring i livsmedelskedjan och motverka klimatförändringarna.
”Menu for Change” är en kampanj, som kommer att drivas över hela världen – i Sydafrika, Irland, Bryssel, Sapporo, Kobe, Köpenhamn, Zurich etc. Men viktigast är att DU och JAG tar oss an budskapet och försöker bidra med så många strån vi nånsin kan till denna oerhört viktiga stack.
Jag kommer direkt att tänka på Hasse Alfredssons undran om ”barna nånsin får ett glas öl” Den visan fanns med i 88-öres revyn 1970. – Ja, vad tror vi? Vem ska vi skylla på om inte barnbarnens barn nånsin får ett glas öl?
Vad kan du och jag göra? Jo, vi kan bli ännu bättre på en hel del saker. Här kommer några tips:
From nu till 6 nov (eller längre) – Ät lokal mat. Än finns det lokalodlade grönsaker och framförallt frukt. Fråga grannen om ni får plocka äpplen, päron etc. Fisk blir man klok av!

6 nov – 26 nov (eller längre) – Variera vardagsmaten. En dag i veckan kan man äta soppa av lokala grönsaker, pizza med enbart grönsaker eller frukt är godare än man tror. Upptäck att fisk är lätt att laga! Snart börjar de svenska lammen slaktas och då kan man passa på att njuta av gott, magert kött av djur, som även håller vårt vackra Bohuslän öppet.
Bidra gärna med egna tips och recept på Facebook.

Tryffeljakt

Här kommer inbjudan till möte mitt i hösten (2 november) och det ska passande handla om svamp. Men inte vilken svamp som helst utan om den underjordiska guldklimpen  – tryffel. Svampen växer under jorden i symbios med rötterna från träd som poppel, pil, hassel och ek. De två mest berömda tryfflarna är den svarta från Perigord i Frankrike och den vita från Alba i Piemonte.  Det är svårt, för att inte säga helt omöjligt, att hitta tryffel utan sällskap av dresserade tryffelhundar.  Men om tryffeln befinner sig ovan jord är den däremot väldigt lätt att lokalisera. För doften av tryffel är  omisskännlig. Det kommer ni att få uppleva när vi träffas den 2 november i föreningslokalen på Sveagatan 29. Där kommer Anders Molin, från Molin Vin och La Casa Vola att ha en alldeles speciell föreläsning för oss om hans favoritämne, tryffel.

Läs mer: Inbjudan till Tryffeljakt

Anmälan görs till boka@slowfoodwest.se senast den 26 oktober.

 

Bonden och Lammet

Bondens och Lammets informationstavla

Slow Food på besök hos Bonden och Lammet den 5 september 2017

Den femte september hade vi vår första ”höstträff” och då begav sig 16 medlemmar och gäster till Hällingsbo Gård i Gråbo för att lära oss en massa om hur man sköter ett jordbruk, med tyngdpunkt på boskap, på bästa sätt.

Frigående grisar

Stora ”herr” gris

Vi välkomnades av glatt skuttande och ”grymtande” STORA suggor. Längre bort i hagarna bräkte lammen och fåren och sen kom Gustav, en av bönderna som driver gården. Gustav är smålänning och bara 35 år och anses som tonåring i bondesammanhang. Äntligen ett yrke där man respekterar och uppskattar ålder.
Vi fick en fantastisk lektion i hur det kan gå till att föda upp välmående och välsmakande djur och dessutom hålla landskapet öppet, så att det finns ett biologiskt mångfald att ta del av. Köttet finstyckas och paketeras i Gårdsbutiken och säljs till butiker, restauranger och privatpersoner. De har ett fantastiskt samarbete med Nääs Värdshus i Floda. Där lagar man kött från Hällingsbo gård och är så flexibla att de kan ta till vara på sista-minuten-kött, så att ingenting går till spillo.
Nääs Värdshus lagar även mat till förskolorna runt omkring, vilket innebär att barnen så småningom får de djuren, de ser beta utanför skolan, på tallriken. Gustav och Karl, den andra bonden och broder, arrenderar nämligen mark i Lerum och Öjersjö.
Kvällen avslutades med årets absolut mest välsmakande lammkotletter. Dessa var grillade och till detta åt vi en suveränt god bondsallad, blandad och designad av Gertrud, Lottas underbara surdegsbröd med basilikaolja att droppa på och en fantastisk getostkräm gjord av ost från Gårdsbutiken. (Olja och kräm även den designad av Gertrud). Vilken fest och vilken fantastisk miljö att vistas i.
Många av oss åkte hem med påsar fulla av detta underbara kött!
Vi är hjärtligt välkomna tillbaka lovade Gustav.

Vid pennan
Anne Ljungdahl

 

Sommarhälsningar

En del somrar tar längre tid på sig innan de kommer i gång ordentligt. Sommaren 2017 verkar vara en sån. Som tur är finns det ju primörer att tillgå och den förnämsta av alla är nog svensk ”färskpotatis”, nykokt med dill och smör. Man frågade en gång Werner Vögeli vilken maträtt, som var hans favoriträtt. Svaret blev ”dopp i kopp”, nykokt färskpotatis som doppas i en kopp med smör, som smälts i lite potatisvatten. Voila! Svårare är det inte. Prova och njut.

Det händer mycket med vår föda globalt både på gott och ont. Svält på grund av torka och svält på grund av översvämningar. Hur ska man kunna hjälpa till? Vi får väl se till att skydda det vi har runt omkring oss i första hand och sedan sprida kunskap och hjälp, där det behövs som bäst. Slowfoods kongress i år kommer att vara i Kina. Kina har ju, efter massor av år av massivt miljöförstörande börjat inse att man måste finna andra lösningar. Det är inte lätt att vända en Atlantångare, men sakta men säkert kommer även den på rätt väg.

På tal om på väg så kommer ett par förslag till sommarutflykter. Ute på Lyr, en ö i anslutning till Orust, finns en fantastisk restaurang, Brovingen, som dessutom har fiskaffär. Nås både med bil, via färja eller med båt. Åker ni bil och har valt fredag eller lördag så har Tavlebord, en liten saluhall på Orust, öppet. Längtar ni efter ett klassiskt cafè, så är Nordpolen i Vara ert ställe. Då kan ni ju passa på att besöka Sivans ost också.

Enklast är dock att ta en tur till Tjörn. Äta en underbar pizza hos Lotta i Bleket och samtidigt njuta av havet. Oslagbart!

I höst kommer vi att fresta med en tur till Lammet och Bonden i Gråbo den 5 sep, föredrag om och provsmakning av tryffel från Italien i början av november. Fermentering av grönsaker får flyttas till början av 2018 på grund av brist på bra lokal. Vi ska också bestämma tid för Mattssons intressanta berättelser och bilder från Italien och Jokkmokk. Pelle har lovat att fixa lutfisk om vi vill. Vi har mycket att se fram emot.

Glöm inte ostmässa i Bra 15 – 18 sep ! Gertrud Mark och undertecknad kommer att vara där.

Som alltid är vi öppna för glada upptåg och intressanta idéer till vårt kommande program.

MEN……nu är det sommar och då ska vi njuta av ”barfotadagar”, ängsblommor, härliga grönsaker och bär och varför inte – ”dopp i kopp” !

Glad sommar alla!

Anne

Fin majdag på Botaniska och Hos Pelle

Den 18 maj sken solen över Göteborg och Botaniska trädgården. Värmen kom för en dag och då passade många av Slowfoods medlemmar på att fira vårens ankomst med en promenad i Botaniska och även i Slottskogen och där njuta av vår vackra natur i vårskrud.
Sen hade Pelle dukat upp en meny full av vårens smaker – vit sparris med hollandais, lamm med broccoli och ramslökspuré – underbart gott. Vi avslutade med tre små ljuvliga efterrätter.
Pelle blev avtackad för allt gott han har gjort för att bevara men ändå förnya den svenska husmanskosten och som bevis på Slowfoods uppskattning kommer han att få en snigel i lera skapad av Elize Korkka.
Vi, i styrelsen, hoppas att ni alla får en trevlig sommar!

Vårmiddag och Botaniska den 18 maj

Här kommer Inbjudan samt Vårmeny för vårt vår-möte den 18 maj kl 18:00 i Göteborgs Botaniska Trädgård. Det har blivit lite omarbetningar av förut aviserade program. Botaniska Trädgården är en väldigt aktiv trädgård. Just den 18 maj mer aktiv än vanligt. Det är ”de fascinerande växters dag”, den dagen då växtvärldens mångfald firas över hela världen. Alla guider är upptagna med olika aktiviteter hela kvällen och vi kan inte få en enskild guide för vår speciella grupp. Men klarar oss fint ändå. Se föreslagna program. Vårmiddagen avnjuter vi ”Hos Pelle” istället för AnyDay och tar tillfället i akt att ”ta ett sista glas” med/hos honom.

I 25 år har Pelle Danielsson drivit sin restaurang med stor passion och kunskap. Han har aldrig vikt från sina värderingar – Mästerlig husmanskost till alla-. Nu har han, med flaggan i topp, bestämt sig för att avveckla sitt livsverk. Den som kommit att bli många göteborgares favoritkrog och är också premierad av Slow Food.

Läs mer:

Inbjudan Slowfood 18 maj 2017

Vårmeny Hos Pelle

 

 

Vad tyckte du?

Förra året gjordes, som du kanske kommer ihåg, en medlemsenkät där vi bland annat undrade när och hur ni vill delta i aktiviteter och önskemål om nya/andra aktiviteter. Den är nu sammanställd och här kan du läsa hela undersökningen. Medlemsenkät_2016

Du är alltid välkommen att komma med förslag och idéer, det måste inte ske i enkätform.