Lutfisk 5 december

Hej Slow foodare!

Terra Madre! Så vackert det låter! Moder Jord! Dagen, som firas världen över av Slow foodare den 10 december. Vi kommer att fira den 5 december med sedvanlig lutfiskmiddag tillagad av Pelle Danielsson. Att äta lutfisk är en gammal tradition som sträcker sig ända bak till Gustav Vasas tid. Men det lär vara Gustav III som började äta lutfisk just på julen. Lutfisken har varit högtidsmat och serverades gärna till påsk, midsommar, vid födelsedagar och vid begravningar. Sedvanliga tillbehör är kokt potatis och béchamelsås. I Skåne gäller skånsk senapssås och i andra landsändar serveras gröna ärtor, söt senap, svartpeppar och kryddpeppar bredvid. I Jämtland äter man fisken i tunnbröd med messmör och i Norge med bacon och ärtpuré. Det finns många sätt att äta lutfisk på. Krögaren och Årets Kock 2015, Thomas Sjögren, serverade lutfisk tacos och lutfisk tostadas på den årliga Lutfiskens Vänner middagen som hölls för några veckor sedan i Stockholm. Han vill göra allt för att införa lutfisken i de svenska hemmen igen och framförallt inspirera ungdomar att äta den.

Bifogar här inbjudan till Lutfiskmiddag som börjar med en Terra Madre berättelse i ord och bild av makarna Berit Strandberg Mattson och Gunnar Mattsson.

Varmt välkomna hälsar
Inbjudan till Terra Madre och Lutfisk
Styrelsen Slow Food Göteborg

Vad händer i höst?

Vår ordförande Anne har skrivit en hösttext http://www.slowfoodwest.se/?page_id=1105 och om ni vill lyssna på Slow Foods grundare Carlo Petrini så åk till Åre och besök Særimnermässan som pågår 24-26 oktober. Såhär skriver Eldrimner om Carlo Petrini: ”I år gästas mässan av legendariske CARLO PETRINI som grundade den världsomspännande Slow Food rörelsen. Hans passion och visioner för lokal, hållbar och traditionell mat har under de senaste trettio åren spridits över världen och gjort honom mycket inflytelserik.” http://www.eldrimner.com/evenemang/41183.program.html

Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk med säte i Östersund. De håller årligen SM i mathantverk och anordnar också utbildningar och konferenser för små mathantverkare runt om i Sverige.

Missa inte: November:Tryffelskola, December: Lutfisk

http://www.slowfoodwest.se/?page_id=222

Italienskt restaurangbesök 16 oktober

Efter succékvällen med provning av ekologiska viner följer nästa aktivitet med italienskt restaurangbesök på That´s Amore den 16 oktober. Vi äter en 4-rätters överraskningsmeny, som för oss blir 5 rätter! Det är enkel genuin italiensk mat med respekt för traditioner och råvaror. Anmälan senast 9 oktober på boka@slowfoodwest.se.
Hjärtligt välkomna!
Läs mer på: Amore

Kalvdansens Dag

Hej alla i sommarvärmen!

Nu är det dax ….IGEN!!! för KALVDANSENS DAG

söndagen 20 juli med kalvdansfika från kl 16 kvällsmat från kl 19   i Eggvena bygdegård (mellan Herrljunga o Vårgårda)

osa gärna före 18 juli

Väldigt välkomna!!
mvh//Ewa Vikingson tel 0702-642505 www.kullingskalvdans.se

Höstens program 2014

Nu är det sommar även om den där riktiga värmen än så länge lyser med sin frånvaro. Vi får väl locka med höstens program under tiden. Nedan finner du Höstens Agenda – så att du redan nu kan skriva in programpunkterna i din kalender. Mer utförlig information kommer inför varje aktivitet som vanligt.

Vi vill också passa på att önska er alla en riktigt trevlig sommar och ser fram emot att få träffa er i höst igen.
Sommarhälsningar
Styrelsen i Slow Food Göteborg

________________________________________________________________

17 september – Vinprovning ekologiska viner

Datum ej klart – Stadsodlingssafari

10 oktober – Ställomnatta

16 oktober – Måltidens dag firas med restaurangbesök

9 november – Klämma Löja i Spiken vid Vänern

10 december – Terra Madre Day

Mer information får du i Agenda höstens program 2014.

Närodlade champinjoner i Sätila 22 maj

Kom med på ett besök till Östragärde Gård utanför Sätila där Tommy och Jenny Söder bedriver champinjonodling sedan 2009. Vi kommer få lära oss allt om hur man odlar champinjoner och sedan förädlar dem. Se bifogat program.

Vi samåker dit så meddela när du anmäler dig om du har bil och kan köra eller vill åka med. Vi delar sedan på bensinkostnaden.

Detta blir vårens sista aktivitet. I senare delen av juni kommer ni få höstens program så att ni redan då kan skriva in dem i era kalendrar.
Hälsningar
styrelsen
Slow Food Göteborg

Restaurangbesök La Cucina italiana

LaCucinaOnsdagen den 16 april besöker vi restaurang La Cucina Italiana, som drivs av vår medlem Pietro Fioriniello.

La Cucina Italianas menyer är säsongsanpassade och är helt beroende av dagens tillgång av råvaror. Pietro specificerar därför inte menyn i förväg utan vill ha friheten att välja vad som är bäst när vi skall besöka La Cucina Italiana. Pietro har lovat att vi kan se fram emot en utsökt 3-rätters överraskningsmeny.

Meddela vid anmälan om det är något du inte tål alt om du inte äter kött.

När: Onsdagen den 16 april kl 19.00

Var: Skånegatan 33, hållplats Korsvägen.

Pris: 400 kr som betalas till vårt bg 5638-5784

Vad vi dricker till maten betalar var och en själv direkt till restaurangen

Anmälan: Snarast men senast 8 april till boka@slowfoodwest.se

Välkommen! Slow Food Göteborg